Zgodovina društva

 


ZARJA NEKOČ

 

Kulturno umetniško društvo »Zarja« Trnovlje Celje je danes vodilno amatersko gledališče v Mestni občini Celje s stalnim delovanjem in več kot 70-letno tradicijo umetniškega ustvarjanja . Leta 2005 smo slavili dva jubileja in sicer, 60-letnico delovanja in 70-letnico gledališkega ustvarjanja v kraju. Začetki KUD »Zarja«, seveda ne pod tem imenom, segajo namreč v leto 1935, ko so v Trnovljah pripravljali gledališke igre kar pod kozolci. Po II. svetovni vojni, leta 1945, pa so ustanovili »Prosvetno društvo ‘Zarja’ Trnovlje« in poleg drugih sekcij, je nekaj časa v Trnovljah delovala celo godba na pihala. Tako so nadaljevali gledališko tradicijo, prirejali pa so tudi razne ljudske igre.

 

Kakovostni ustvarjalni premik društvo beleži z letom 1954, ko je z delom pričel mladi amaterski režiser Štefan Žvižej. Gledališko ustvarjanje je pričelo temeljiti na sodobnem, ustvarjalnem principu. To je tudi obdobje začetka kontinuiranega delovanja kot stalnega amaterskega sestava, z vsaj eno premiero vsako leto ter prve obnove kulturnega doma, v smislu posodobitve gledališkega odra. Tudi uspehi niso izostali, delo gledališčnikov je postajalo poznano širše, tako doma, kot v tujini. Sledili so tudi prvi republiški uspehi, kot recimo na podlagi selektivnega izbora, uvrstitev poetične predstave »Rdeče in modro v mavrici« za zaključno republiško revijo gledaliških skupin.

 

Šestdeseta leta so prinesla zelo odmevne gledališke predstave na prostem, pred kulturnim domom v Trnovljah, kot tudi na gostovanjih v celjski regiji. To so bili pravi zgodovinski gledališki spektakli s 60 do tudi 120 nastopajočimi: »Mlinarjev Janez«, »Miklova Zala«, »Poslednje ustoličenje«, predstavo »Pod svobodnim soncem« pa smo uprizarjali tudi kasneje, in sicer leta 1969 in 1975.

 

Sedemdeseta leta pomenijo začetek razvijanja družbeno angažiranega, izpovednega gledališča: 1969/70 družbena satira »Večna lovišča« Mire Štefanca, 1970/71 groteska »Vstajenje Jožefa Švejka« , 1971/72 socialna drama »Dva bregova« Antona Leskovca, 1972/73 »Delavnica oblakov« Mihe Remca. Velik uspeh je sezona 1973/74 s sodobno satirično komedijo »Manevri« Jožeta Javorška. Predstava je bila izbrana na zaključno republiško srečanje gledaliških skupin, od tam pa jeseni 1974 na takratno jugoslovansko srečanje gledaliških amaterjev »Večeri bratstva« v Prizren. Sledile so predstave »Hitler v partizanih« Fadila Hadžiča (1974/75), na prostem »Pod svobodnim soncem« F. S. Finžgarja (1975), »Talec« Brendana Behana (1975/76), Majakovskega »Velika žehta« (1976/77)… Sedemdeseta leta so v delovanju Zarje značilna tudi po celjskem pustnem karnevalu, ki smo ga takrat pripravljali s številnimi izvajalci: kulturnimi društvi, podjetji, šolami in posamezniki, vse tja v začetke osemdesetih let. Obseg trnoveljskih pustnih karnevalov je bil ogromen, saj je dosegla karnevalska povorka, ki je bila vsako leto na drugo temo dolžino tudi 1 km s približno 40-imi maskiranimi vozovi (kamioni ipd.).

 

Začetek osemdesetih let pomeni prelomnico. Ob podpori občine z referendumskim prispevkom, republike, gospodarstva in posameznikov, krajevne skupnosti ter z osebnim angažiranjem in delom članstva uspelo uresničiti dolgoletni sen: izgradnja novega, sodobno opremljenega kulturnega doma, ki ga je ansambel kronal s premiero Bertolta Brechta »Švejk v II. svetovni vojni« leta 1980. Uspešna dejavnost se je nadaljevala na novem odru z odmevnimi predstavami iz sezone v sezono: 1980/81 »Sedma zapoved ‘Kradi malo manj’« Daria Foa, 1981/82 »Ljubezen štirih polkovnikov« Petra Ustinova in mladinska »Obtoženi volk« Žarka Petana, sezona 1982/83 prav tako z dvema predstavama »Karantena« Ervina Fritza in »Kurbe« Feđe Šehovića… pa za tem Gogoljeva »Ženitev«, Erdmanov »Samomorilec«, Fritzev »Kralj Mahus«… V osemdesetih smo pričeli tudi aktivno sodelovati s takrat pobrateno občino Doboj in njihovim amaterskim gledališčem tako, da smo si izmenjavali predstave in tako v Bosni predstavili celjsko ustvarjalnost, z njihovi gostovanji pa bogatili našo kulturno ponudbo. Zaradi znanih razmer pa je to sodelovanje s koncem osemdesetih zamrlo. Ob koncu osemdesetih smo pri društvu ustanovili tudi t.i. Poetično gledališče, ki se ukvarja izključno s postavitvijo recitalov in recitalnih odrskih vizualizacij ter recitacij za posamezne nastope.

 

Devetdeseta leta predstavljajo v našem gledališkem življenju nadgradnjo ustvarjanja v smislu izpovednega gledališča, z uprizarjanjem aktualnih besedil sodobnih in drugih avtorjev. Tako v sezoni 1990/91 »Oskubite jastreba« Toneta Parljiča, Nušičev »Mister Dollar« 1991/92, »Zojkino stanovanje »Mihaila Bulgakova« 1992/93, pretresljiva in aktualna drama od Devici Orleanski »Škrjanček« Jeana Anouilha v sezoni 1994/95… Sledili sta še vedno aktualni Nušičevi komediji: »Narodni poslanec« in »Gospa ministrica«, ter »Ženitna mešetarka«.

 

 

ZARJA DANES

 

Začetek novega tisočletja smo zabeležili z odmevnim Haškovim delom »Dobri vojak Jozef Švejk«, ki smo ga uprizorili tudi na celjskem Starem gradu v okviru poletnih prireditev »Poletje v Celju knežjem mestu«. Izredno uspešna je bila pred tremi leti tudi mladinska predstava Marie Clare Machado »Mala čarovnica, ki ni mogla biti zlobna«, s katero smo se uvrstili na zaključno republiško gledališko Linhartovo srečanje.

 

 

SEZONA 2002/03 pomeni preobrat na strokovnem področju gledališkega delovanja s prihodom profesionalnega režiserja. Tako je z Miho Alujevičem naš ansambel doživel renesanso ter velik odmev in priznanja s komedijo Michaela Frayna: »Hrup za odrom« (l. 2003 uvrstitev na medobmočno srečanje in uvrstitev na Čufarjeve dneve z nominacijo za najboljšo predstavo v celoti in nominacijo za najboljšo moško vlogo (Živko Beškovnik) ter izbor med tri najboljše predstave po oceni občinstva).

 

 

SEZONA 2003/04:

–          komedija Josepha Kesserlinga: »Arzenik in stare čipke«, v režiji Mihe Alujeviča (l. 2004 uvrstitev na medobmočno srečanje in Čufarjeve dneve, kjer smo prejeli nominacijo za najboljši žensko vlogo (Mateja Zorko)

–          predstava Frana Milčinskega – Ježka: »Zvezdica zaspanka«, v režiji Cirila Jagriča in izvedbi mladinskega dela igralske zasedbe 

–          otroški pravljici Bojane Levinger: »Izgubljena snežinka« in »O žalostnem klovnu in zaljubljeni princesi«, obe v režiji Alenke Rataj in izvedbi otroške gledališke skupine

 

 

SEZONA 2004/05:

–          enodejanki Georgesa Feydeauja: »Najin bodoči ženin« in »Zaspite, če vam rečem«, v režiji Mihe Alujeviča (l. 2005 uvrstitev na Čufarjeve dneve, kjer smo dobili nominacijo za najboljšo moško vlogo (Frenk Železnik))

–          otroška pravljica (naše članice) Nade Jelen: »V hiši Dedka Mraza«, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi mladinske gledališke skupine

 

 

 

SEZONA 2005/06:

–          komedija Toneta Partljiča »Ščuka, da te kap«, v režiji Mihe Alujeviča (l. 2006 uvrstitev na medobmočno srečanje in Čufarjeve dneve, kjer smo dosegli tretje mesto za najboljšo predstavo po oceni občinstva).

–          otroška pravljica Marjana Beline: »Užaljeni medvedek«, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi mladinske gledališke skupine

–          mladinci so pričeli pripravljati mladinsko komedijo Sue Townsend »Skrivni dnevnik Jadrana Krta«, pod mentorstvom Cvetke Jovan jekl.

 

     

 

 

SEZONA 2006/07:

–          komedija v treh dejanjih Georgesa Feydeauja: »Gospod lovec«, v režiji Mihe Alujeviča (l. 2007 uvrstitev na Čufarjeve dneve, kjer smo dobili prvo nagrado za najboljšo predstavo po oceni strokovne žirije, ter nominacijo za najboljšo moško vlogo (Živko Beškovnik);l. 2008 uvrstitev na Linartovo  srečanje 2008 v Postojni)

–          komedija Sue Townsend: »Skrivni dnevnik Jadrana Krta«, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi mladinske gledališke skupine (l. 2007 uvrstitev med 6 najboljših, na festival mladisnkih gledaliških skupin – Vizije 2007)

–          otroška pravljica Marjana Marinca »Krasen cirkus«, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi mladinske gledališke skupine

 

     

 

 

SEZONA 2007/08:

–          pravljica Leopolda Suhodolčana »Čudežna srajca Dopetajca«, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi otroške gledališke skupine (uvrstitev na regijsko srečanje otroških gledaliških skupin)

–          predstava Friedricha Dürrenmatta: »Fiziki«, v režiji Cvetke Jovan jekl in izvedbi mladinske gledališke skupine (uvrstitev na regijski izbor festivala mladinskih gledaliških skupin – Vizije 2008 in na festival sodobnih umetnosti Transgeneracije 2008, v  Cankarjevem domu v Ljubljani)

 

     

 

 

SEZONA 2008/09: 

–          predstava Williama Shakespeara “Sen kresne noči” v režiji Mihe Alujeviča (uvrstitev na regijsko srečanje gledaliških skupin, od tam na državno, državna selektorica pa jo je uvrstila na Linhartova srečanja 2009.)

–          pravljica Samuela Maršaka “Mucin dom”, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi otroške gledališke skupine

–           mladinska predstava Polone Kuder: “Sladko-kisla zgodba II.”, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi mladinske gledališke skupine (uvrstitev na Regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin »Vizije 2009«, od tam pa na Državno srečanje mladinskih gledaliških skupin v Novi Gorici »Vizije 2009«).

–          absurdna drama La Tonie Denise Willis: »Silogizem«, v režiji Cvetke Jovan Jekl (uvrstitev na Regijsko srečanje mladinskih gledaliških skupin »Vizije 2009«)

 

     

 

 

SEZONA 2009/10:

–          predstava »Kako pa to delajo sosedje?« v režiji Mihe Alujeviča

–          komedija »Prav poseben par« v režiji Cvetke Jovan Jekl (uvrstitev na Regijsko srečanje gledaliških skupin)

–          otroška pravljica Cirila Ribičiča, v prir. Nade Jelen: »Miškolin«, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi otroške gledališke skupine. (uvrstitev na državno srečanje otroških gledaliških skupin – Oder maldih 2010, med 10 najboljših otroških skupin Slovenije)

–          mladinska skupina je pod mentorstvom gledališkega igralca Damjana M. Trbovca začela pripravljati komedijo Wilhelma Buscha: »Jošt in Jaka«.

 

     

 

 

SEZONA 2010/11:

–          komedija Wilhelma Buscha: »Jošt in Jaka«, v režiji Damjana M. Trbovca in izvedbi mladinske gledališke skupine (uvrstitev na Regjsko srečanje mladinskih gledaliških kupin “Vizije 2011”)

–          otroška pravljica Jane Kolarič, v prir. Cvetke Jovan Jekl: »Svet igrač«, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi otroške gledališke skupine (uvrstitev na Državno srečanje otroških gledaliških skupin “Oder maldih 2011”)

–          zgodovinska drama Mihe Alujeviča: »Skrivnost gradu Ojstrica«, v režiji Mihe Alujeviča (uvrstitev na državna. Linhartova srečanja – Festival gledaliških skupin Slovenije 2011)

 

     

 

 

SEZONA 2011/12:

– otroška pravljica Zdenka Matoza: “Koliko je ura?”, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi otroške gledališke skupine (uvrstitev na Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin “Oder mladih 2012”)

– črna komedija Matjaža Zupančiča: “Goli pianist ali Mala nočna muzika”, v režiji Mateje Žvižej in izvedbi mladinske gledališke skupine(uvrstitev na Regijsko srečanje festivala mladinskih skupin Slovenije “Vizije 2013”)

– komedija Vinka Möderndorferja: “Limonada slovenica”, v režiji Cvetke Jovan Jekl

 

     

 

 

SEZONA 2012/13

– sodobna drama Evalda Flisarja: “Nora Nora”, v režiji Tomaža Krajnca (uvrstitev na državna Linhartova srečanja – Festival gledaliških skupin Slovenije 2013, Neža Strenčan je za vlogo Nore 1 dobila Matička za najboljšo žensko vlogo; uvrstitev na 26. Čufarjeve dneve 2013 na Jesenicah, kjer je bila predstava nominirana za najboljšo predstavo po oceni strokovne žirije),

– komedija Carla Goldonija: “Krčmarica Mirandolina”, v režiji Vojka Belšaka

–  otroška pravljica Simona Machada (v prir. Marjana Beline): “Mali strah Bav-bav”, v režiji Cvetke Jovan Jekl in izvedbi otroške gledališke skupine (uvrstitev na Regijsko srečanje otroških gledaliških skupin “Oder mladih 2013”).

 

     

 

 

SEZONA 2013/14

– komedija Carla Goldonija: “Krčmarica Mirandolina”, v režiji Vojka Belšaka (uvrstitev na državna Linhartova srečanja – Festival gledaliških skupin Slovenije 2014 v Postojni)

– mladinska igra po C. Collodiju in O. J. Bierbaumu: “Ostržkove dogodivščine”, v režiji Cvetke Jovan Jekl (prejeli posebno priznanje na Srečanju otroških gledaliških skupin “Oder mladih 2014”)

 

     

 

 

SEZONA 2014/15

– ena dejanska burka Milana Jesiha: “Triko”, v režiji Vojka Belšaka (uvrstitev na 28. Čufarjeve dneve 2015, festival amaterskih gledališč)

– sodobna drama” “Blazinec”, v režiji Tomaža Krajnca (uvrstitev na državna Linhartova srečanja – Festival gledaliških skupin Slovenije 2015 v Postojni, kjer smo prejeli MATIČKA ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO V CELOTI, MATIČKA ZA NAJBOLJŠO REŽIJO (Tomaž Krajnc), DVA MATIČKA ZA IGRALSKO STVARITEV (Nejc Jezernik za vlogo Michala in Žiga Medvešek za vlogo Ariela) ter POSEBNO PRIZNANJE  (Živko Beškovnik za vlogo Tupolskega); Na mednarodnem festivalu VIII. Repassage fest v Srbiji je Nejc Jezernik za vlogo Michala prejel PLAKETO ZA NAJBOLJŠO MOŠKO VLOGO FESTIVALA)

– otroška pravljica Toma Podstenška: “Luka išče družino”, v režiji Cvetke Jovan Jekl

 

img_0578

 

SEZONA 2015/2016

– mladinska komedija Janeza Remškarja: “Prekletstvo zelenih štumfov”, v režiji Cvetke Jovan Jekl

– otroška pravljica Marjana Beline: “Užaljeni medvedek”, v režiji Urške Majcen in Žige Medveška (uvrstitev na območno srečanje otroških gledaliških skupin “Oder mladih 2016″)

– tragedija Williama Shakespeara, Tomaž Krajnca in Nejca Jezernika: “Macbeth”, v režiji Tomaža Krajnca (Tomaž Krajnc in Nejc Jezernik prejela regijsko priznanje za idejo, koncept, adaptacijo in režijo; Uvrstitev na 55. Linhartovo srečanje 2016, med 7 najboljših gledaliških predstav v Sloveniji, kjer je Tomaž Krajnc je prejel posebno priznanje za režijo; Strokovna žirija 29. Čufarjevih dni je predstavi podelila posebno nagrado za idejno zasnovo in uprizoritveni koncept. Žiga Medvešek pa je prejel nominacijo za najboljšo moško vlogo festivala).

 

img_1170

 

SEZONA 2016/2017

– komedija Isidorja Štoka: “Božanska komedija”, v režiji Cvetke Jovan Jekl (uvrstitev v mladinski program 30. Čufarjevi dni na Jesenicah)

– otroška pravljica Frana Milčinskega – Ježka: “Zvezdica zaspanka”, v režiji Urške Majcen in Žige Medveška

– drama/komedija/tragedija Antona Pavloviča Čehova: “Vanja”, v režiji Tomaža Krajnca (uvrstitev na državno Linhartovo srečanje 2017, med 7 najboljših v Sloveniji; uvrstitev na 30. Čufarjeve dneve – nominacije: najboljša predstava, najboljša ženska vloga (Neža Strenčan), najboljša moška vloga (Alen Mastnak)

 

 

Poleg tega obdobje zadnjih let pomeni tudi intenzivno sodelovanje KUD Zarja s celjsko Območno izpostavo JSKD pri izvedbi gledališkega izobraževanja in poletnih gledaliških projektov, kot rezultat tovrstnega izobraževanja. Poleg vsega naštetega je potrebno poudariti tudi številne programe, ki jih je naše društvo izvedlo za potrebe Krajevne skupnosti Trnovlje. V ta namen v zadnjem obdobju deluje posebni Odbor za prireditve. Prireditve za potrebe kraja so ob Slovenskem kulturnem prazniku, pustne prireditve za najmlajše, decembrska prireditev za otroke, s prihodom Božička ali Dedka Mraza, prireditev ob dnevu žena in materinskem dnevu in občasne druge prireditve v našem kulturnem domu.

Tudi v občinskem merilu smo v vseh teh desetletjih sodelovali na številnih osrednjih občinskih prireditvah ali občinskega praznika, slovenskega kulturnega praznika, drugih občinskih prireditev, prireditev drugih krajevnih skupnosti in gospodarstva.

V svojem delovanju seveda beleži KUD Zarja tudi številna gostovanja tako po domovini in tudi tujini, med njimi nekatere vidnejša: sodelovanje na Čufarjevih dnevih na Jesenicah, Ljutomer, Ravne na Koroškem, Ljubljana, Koper, Pirniče, Slovenj Gradec, Šmarje, Laško, Velenje, Žalec, Slov. Konjice, Loče pri Poljčanah, Zreče…

V tujini: Doboj, Sisak, Valjevo (srečanje Abrašević), Prizren, pa Šentprimož, Brnica in Železna Kaplja na avstrijskem Koroškem, Opčine nad Trstom, Črna gora…