Priznanja in nagrade

 

V vsem tem obdobju niso izostala niti številna priznanja in nagrade: nekdanje državno odlikovanje »Red dela s srebrnim vencem«, Odličje »Svoboda« s srebrnim listom, nagrada Kulturne skupnosti Celje, priznanja Krajevne skupnosti Trnovlje, priznanja za posamezne uvrstitve na festivalih na občinski, območni in državni ravni…

 

Tudi posamezniki, člani – ustvarjalci Zarje so za svoje delo prejeli vrsto javnih in strokovnih priznanj ter odlikovanj. Od nekdanjih državnih odlikovanj (Štefan Žvižej), do štirih Severjevih nagrad (Cvetka Videc, Srečko Centrih, Nejc Jezernik, Alen Mastnak), treh Linhartovih plaket (Štefan Žvižej, Srečko Centrih in Živko Beškovnik), Linhartove listine (Cvetka Jovan Jekl). Člani posamezniki so nosilci kar 8-ih Zlatih Linhartovih značk za enkratne ustvarjalne dosežke (akad. slikarka-kostumografinja Vida Zupan, gled. masker in lasuljar Vinko Tajnšek, Štefan Žvižej, Srečko Centrih, Živko Beškovnik, Dušan Zevnik, Milan Sevšek), številna priznanja JSKD posameznikom na regijskem nivoju za najboljše vloge, več matičkov za najboljše vloge  na Linhartovih srečanjih (Neža Strenčan, Nejc Jezernik, Žiga Medvešek), matiček za najboljo režijo (Tomaž Krajnc), posebno priznanje Linhartovega srečanja za režijo (Tomaž Krajnc), večih priznanj Krajevne skupnosti Trnovlje in Mestne občine Celje …

 

V letu 2003 smo ob prazniku Mestne občine Celje prejeli visoko občinsko priznanje Srebrni grb Mestne občine Celje, za dolgoletno delo na področju gledališke in kulturne ustvarjalnosti.

 

Predstava »Gospod lovec« je prejela Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo v celoti po oceni strokovne žirije, kot najvišje priznanje na 20. jubilejnih Čufarjevih dnevih 2007 na Jesenicah.

 

V okviru jubilejnih 20. Novačanovih gledaliških srečanj 2012 pa smo prejeli še tri pomembna priznanja. Predsednik Zveze kulturnih društev Slovenije, Jože Osterman, nam je na otvoritvi srečanj podelil najvišje Zlato priznanje ZKD Slovenije za dolgoletno ustvarjenje in dosežke na področju ljubiteljske kulture. Predsednik Javnega sklada RS Za kulturne dejavnosti, mag. Igor Teršar, pa nam je na zaključku podelil dve posebni priznanji JSKD – društvu kot celoti in individualno priznanje podpredsedniku društva, Živku Beškovniku, za organizacijo Novačanovih gledaliških srečanj.

 

Predstava “Blazinec” je na državnem Linhartovem srečanju 2015 prejela matička za najboljšo predstavo v celoti, matička za najboljšo režijo (Tomaž Krajnc), dva matička za igralsko stvaritev (Nejc Jezernik za vlogo Michala in Žiga Medvešek za vlogo Ariela) ter posebno priznanje (Živko Beškovnik za vlogo Tupolskega). S tem je postala prva predstava v zgodovini festivala, ki je prejela vse štiri matičke, ki jih podeljuje strokovna žirija.

Na mednarodnem festivalu VIII. Repassage fest v Srbiji je Nejc Jezernik za vlogo Michala prejel plaketo za najboljšo moško vlogo festivala.

 

Strokovna žirija 29. Čufarjevih dni 2016 je predstavi Macbeth podelila posebno nagrado za idejno zasnovo in uprizoritveni koncept.

 

S strani Kolegija direktorjev javnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev Celje in Javnega sklada Republike Slovenije, območne izpostave Celje, smo prejeli priznanje celjske zvezde na področju kulture, za najvidnejše dosežke v letu 2016.