Novačanova gledališka srečanja

 

»Novačanova gledališka srečanja« so festival ljubiteljskih gledaliških skupin, ki ga že vse od leta 1993 prirejamo v spomin  celjskemu pisatelju, pesniku, dramatiku in predvojnemu politiku Antonu Novačanu. Marsikomu je njegovo ime poznano po njegovem najbolj znanem gledališkem delu »Herman Celjski«. 

 

Izbor predstav, na podlagi predhodnega razpisa, opravi selektor, profesionalni gledališki igralec, režiser ali kritik. V tekmovalni del festivala uvrsti 5 gledaliških predstav različnih ljubiteljskih gledališč oz. gledaliških skupin, med katerimi ena dobi naziv najboljše predstave po oceni občinstva. Posebna tričlanska komisija  v vsaki izmed predstav  izbere tudi igralca/igralko večera. Zmagovalna predstava ob zaključku, kot nagrado in v spomin na Novačanova gledališka srečanja, prejme posebno priznanje, plaketo, umetniško delo enega znanih celjskih slikarjev ter praktične nagrade.

Poleg tekmovalnega programa pa organiziramo tudi pester spremljevalni program, ki je namenjen predvsem izobraževanju ter medsebojnemu spoznavanju in sodelovanju različnih skupin in posameznikov na gledališkem področju. Ta največkrat zajema gledališko delavnico, okroglo mizo, premiero domače gledališke skupine in spominsko slovesnost na grobu Antona Novačana.

 

Na festivalu je sodelovalo že preko 50 različnih ljubiteljskih gledališč iz Slovenije in zamejstva.

________________________________________________________________________________________

 

RAZPIS ZA 27. NOVAČANOVA GLEDALIŠKA SREČANJA 2019

Razpisno dokumentacijo si lahko ogledate in prenesete s klikom na spodnje povezave:

 

27. Novačanova gledališka srečanja 2019 – RAZPIS

 

27. Novačanova gledališka srečanja 2019 – PRIJAVNI OBRAZEC

 

27. Novačanova gledališka srečanja 2019 – TEHNIČNI OBRAZEC

 

 

________________________________________________________________________________________

 

26. NOVAČANOVA GLEDALIŠKA SREČANJA 2018

 

Za ogled celotnega programa kliknite TUKAJ.

 

Občinstvo je za najboljšo predstavo 26. Novačanovih gledaliških srečanj 2018 izbralo dramo Davida Harrowerja: “KOS”, v režiji Branka Kraljeviča in izvedbi KUD Fofité Medvode. ČESTITAMO!

 

 

 

________________________________________________________________________________________

 

NEKAJ BESED O ANTONU NOVAČANU

 

Anton Novačan (1887-1951), priznan slovenski dramatik, pesnik in pisatelj ter tudi publicist in predvojni politik, se je rodil v Zadobrovi pri Škofji vasi. Pisal je pod vplivom naturalizma in impresionizma. Na začetku je bil pripovednik in svobodomiseln dramatik, kasneje pa se je spremenil v pesnika evangeljskega Kristusa, kraljevskega diplomata in političnega imigranta. Napisal je kmečke novele Naša vas, Samosilnik, kmečko dramo Veleja, zgodovinsko dramo Herman Celjski in zbirko sonetov Peti evangelij. V svoji prozi in verzih je izražal svoj temperament, svobodnjaško osebnost, avanturizem, drzno romantiko, naturalizem, čudaštvo in hkrati izvirnost.